header

Gecertificeerd:

(Jan Houwen)

Aangesloten bij:

Nyingma Centrum
Nederland

Praktijk Lichaamsgerichte (Psycho)therapie
'naar een vrij stromende levensenergie'


 

 

 

 

 

 

Inleiding Tibetaaanse yoga,
Meditatie en/of Mindfulness

Drie maal per jaar geven wij cursussen in Tibetaanse Yoga, Meditatie en/of Mindfulness ". Over het algemeen beginnen deze cursussen in september, januari en april en bestrijken ze 10 tot 13 bijeenkomsten.

In deze cursussen wordt gewerkt met losmaakoefeningen, ademoefeningen, meditatieve bewegingsoefeningen, zelf-massage en mantra reciteren afkomstig uit Westerse (biorelease) en Tibetaanse (yoga en meditatie) scholen. De oefeningen helen lichaam en geest en brengen hun energieën samen zodat ze kalm en soepel kunnen functioneren.

Een cursusavond:
Duurt 1 3/4 uur en hoewel dat voor beginnenden een lange tijd lijkt, is het over het algemeen de ervaring dat die tijd voorbij vliegt.
Ook al wordt daar ook regelmatig door mij van afgeweken, geef ik, om toch een indruk te verschaffen, hier de struktuur weer van hoe een avond er vaak uitziet:

 1. Over het algemeen wordt begonnen met "zitten in de traditionele meditatiehouding", instructies om meer "aanwezig" te raken in je lichaam en in het "hier en nu" en vaak een opdracht om op een specifieke manier gewaar te zijn van je adem.
 2. Afhankelijk van de cursus volgen dan:
  1. twee of drie bewegingsoefeningen (soms een zelf-massage). Deze bewegingsoefeningen zijn qua vorm eenvoudig, ze worden een aantal malen herhaald en gaan erg langzaam. Dit laatste vooral met de bedoeling om heel aandachtig te kunnen voelen en gewaar te zijn wat er gebeurd. Vaak wordt na een oefening weer 5 á 10 minuten gezeten om ze door te laten werken. Na een zo'n oefening zijn we gauw een half uur verder.
  2. meditatie oefeningen: dit kunnen gewaarzijns-oefening van het lichaam, van gevoelens, van de adem of vna de mind zijn, visualisatie's of meer mentale oefeningen.
  3. let wel: in alle cursussen worden beide soorten ofeningen gebruikt, alleen de nadruk verschilt en de bewegingsoefeningen zijn zeer meditatief.
 3. Afgesloten wordt meestal met gedurende ongeveer 10 minuten een mantra te zingen of reciteren.
 4. Tenslotte wordt er nog een paar minuten de tijd genomen om ervaringen uit te wisselen of vragen te stellen.

Op de volgende pagina's kun je meer lezen over de oefeningen die gebruikt worden:

 • Biorelease
 • Biorelease - oefeningen-cyclus
 • Tibetaanse Yoga
 • Meditatie
 • Mantra
 • Alle nodige informatie voor de komende cursus op één A4
 •  
  Het accent in de cursus ligt op stilte en meditatie. Het doel van de oefeningen is het ontwikkelen van gewaarzijn door middel van ontspanning. Je leert gevoelens tijd, ruimte en aandacht te geven. De oefeningen brengen een innerlijke massage op gang. Lichaam, adem en geest ontspannen zich en de energie kan weer vrij stromen. Je voelt je ontspannen en energiek tegelijk. Wanneer er meer ontspanning is, ontstaan meer ruimte en helderheid om je geest tot rust te brengen. Nu kun je observeren hoe gedachtenpatronen, emoties en houdingen je ervaring kleuren. De mogelijkheid ontstaat om ze los te laten, gevoeliger te worden voor de eerste tekenen van opwinding. Nieuwe keuzemogelijkheden ontstaan en geleidelijk komt er meer plaats voor vreugde en lichtheid in het dagelijks leven.

  De groepen zijn een mix van beginnende en al langer oefenende deelnemers. Wanneer je nieuw bent is het oefenen meer gericht op ontspannen en nieuwsgierig worden naar wat er precies in je gebeurd. Je ontwikkelt vertrouwen in je lichaam en in je natuurlijkheid. Wanneer je langer oefent, raak je diepere lagen van energie en gevoelens aan. Je leert te luisteren naar de subtiele boodschappen van het lichaam zodat je blokkades kunt ontdekken en loslaten.

  Up

  Grijze balk

   


  Op dit moment geen cursussen in het verschiet

   


  Koningskaars 24 ● 5803 JC Venray ● 0478 587364 ● Jan.Houwen@dorje.nlMonique.Verschuuren@dorje.nl ● www.dorje.nl