header

Gecertificeerd:

(Jan Houwen)

Aangesloten bij:

Nyingma Centrum
Nederland

Praktijk Lichaamsgerichte (Psycho)therapie
'naar een vrij stromende levensenergie'


 

 

 

 

 

 

Bio-release

Bio-release is een methode om de samenhang te leren voelen tussen lichamelijke en emotionele spanningen en hoe je die spanning op een zachte harmonische manier kunt laten afvloeien. Bio-release werkt sterk preventief en kan tot een diep en stromend gevoel van welzijn en vitaliteit lijden. Ook kun je met massage anderen helpen bij het verlichten van hun dagelijkse stress.

De methode bestaat uit een cyclus van oefeningen en een aantal massagetechnieken (in de cursussen Tibetaanse yoga, Ontspanning en Meditatie wordt alleen gebruik gemaakt van de oefeningencyclus).

Een belangrijk uitgangspunt is het principe van zelfregulatie. Dat is het natuurlijke vermogen van het lichaam om spanningen te verwerken. Spanningen zijn prikkels die bij ons leven horen. Zij houden ons voortdurend in beweging en zijn als zodanig niet schadelijk. Zij worden pas schadelijk als je ze niet op een goede manier (lichamelijk én emotioneel) kunt verwerken. We spreken in dat geval van stress. Het lichaam weet wat goed is, wanneer het wordt aangemoedigd de eigen impulsen te volgen worden spanningen ontladen komt het van zelf weer tot rust.

Eigen aan de bio-release methode is dat weerstanden niet zien worden als obstakels die je zo snel mogelijk kwijt moet raken. Weerstand wordt gerespecteerd als een functioneel deel van jezelf. Zij kan je hinderen of beschermen. Zolang de weerstand je nog beschermt is het goed om hem te behouden. Als de weerstand je hindert, proberen we deze niet met geweld te doorbreken, maar eerder voorzichtig te laten smelten. Daarom is het belangrijk om als je weerstand tot iets bemerkt, daar niet "over" heen te stappen, maar wel die te voelen en vervolgens datgene te doen waarbij je je oké voelt.

Bio-release is geen therapie. Hoewel bio-release een therapeutisch karakter heeft, wordt alleen gewerkt met wat spontaan aan de oppervlakte komt. Ze is meer preventief gericht en bedoeld om los te komen van spanning en stress en om vitaliteit te herwinnen.

De bio-release methode is ontwikkeld door Mona Lisa Boyesen, dochter van Gerda Boyesen, grondlegster van de biodynamische psychologie. Mona heeft de bio-release methode in 1974 in Nederland geïntroduceerd.

Up

Grijze balk

 


Op dit moment geen cursussen in het verschiet

 


Koningskaars 24 ● 5803 JC Venray ● 0478 587364 ● Jan.Houwen@dorje.nlMonique.Verschuuren@dorje.nl ● www.dorje.nl