header

Gecertificeerd:

(Jan Houwen)

Aangesloten bij:

Nyingma Centrum
Nederland

Praktijk Lichaamsgerichte (Psycho)therapie
'naar een vrij stromende levensenergie'


Tibetaans Yoga
oefening 17

Gedachten lichter maken

Je kunt deze oefening beter niet doen als je zwanger bent of iets aan je nek gehad hebt. Als je nekspieren gespannen zijn, doe de oefening dan vooral langzaam. Adem tijdens de oefening heel langzaam en gelijkmatig door neus en mond. Dat is belangrijk want als de ademhaling te snel of ongelijkmatig is, kan deze oefening misselijkheid of duizeligheid veroorzaken.

Ga met gekruiste benen op een mat of kussentje zitten en leg je handen op je knieën. De mond is enigszins geopend, adem rustig en breng je kin heel langzaam naar je borst; til dan de kin heel langzaam op tot hij naar het plafond wijst. Herhaal dit een paar keer.
Beweeg nu heel langzaam je hoofd zodat je rechteroor naar je rechterschouder beweegt en vervolgens je linkeroor naar je linkerschouder. Herhaal dit een paar keer.

Doe je ogen dicht en begin langzaam met je hoofd te draaien, met de klok mee, alsof je met je kruin een volmaakte cirkel tekent. Ontspan je schouders - ze mogen niet met het hoofd mee bewegen. Maak de nekspieren open en lang, zonder ze te veel te rekken. Maak een zo groot mogelijk cirkel zonder je te forceren - breng je oren dicht bij je schouders en je kin naar je borst. Als je bij een gespannen of pijnlijk plekje komt, beweeg je hoofd dan heel langzaam heen en weer zodat je spieren kunnen ontspannen en rekken. Er kunnen gedachten opkomen die verband houden met de spanning. Vertraag de snelheid van de neergaande draaiing ook in je denken, ademen en zintuigen totdat de beweging bijna niet meer waarneembaar is. Breng je aandacht naar je hele lichaam, ook naar je tenen en vingertoppen.

Concentreer je tijdens de draaibeweging licht op de overgang tussen je schedel en je ruggengraat, onder je achterhoofd. Misschien voel je een speciale energie daar, bijna een gevoel van thuis zijn. Verdiep dit gevoel en maak het zo wijd mogelijk. Gebruik de ruggengraat als een kanaal voor dit gevoel en verspreid het door je hele lichaam. Maak het gevoel zo wijd dat het groter wordt dan je lichaam en buiten je lichaam steeds verder uitdijt.
Draai drie of negen keer met de klok mee; zoek dan een punt in de beweging waar je makkelijk van richting kan veranderen en maak dan drie of negen draaibewegingen tegen de klok in. Denk er tijdens de hele oefening aan gelijkmatig door neus en mond te ademen.

Beweeg je hoofd bij de laatste draaiing geleidelijk langzamer tot het tenslotte stilstaat. Blijf dan rustig tien minuten in de zithouding zitten en ga door met het wijd maken van je gevoelens en je energie.

Deze oefening verlicht de spanning in nek, hoofd en schouders en maakt vastgeroeste gedachten en beelden minder zwaar.

Up

Grijze balk

 Tibetaanse Yoga, Meditatie & Mindfulness

Cursus vanaf
woensdag 9 januari met Jan
Tijd: 19.30-21.15 u.

Meer informatie


Koningskaars 24 ● 5803 JC Venray ● 0478 587364 ● Jan.Houwen@dorje.nlMonique.Verschuuren@dorje.nl ● www.dorje.nl