header

Gecertificeerd:

(Jan Houwen)

Aangesloten bij:

Nyingma Centrum
Nederland

Praktijk Lichaamsgerichte (Psycho)therapie
'naar een vrij stromende levensenergie'


De ademhaling tellen

Ga gemakkelijk zitten, in een stoel, recht en met de voeten op de grond of in de houding van de zeven gebaren.

Tel in gedachten elke ademhaling: in-en-uitademing.....één, in-en-uitademing.....twee, in-en-uitademing.....drie en zo door. Tel tot 10 en begin opnieuw. Doe je best om de tel niet kwijt te raken, je ademhaling te veranderen of te reguleren.
Voel de gewaarwording van elke ademhaling. Het stromen langs neus en mond. De kwaliteit: langzaam-snel, stokkend-stromend etc.

Wanneer je je er op betrapt dat je de tel kwijt bent, begin dan gewoon opnieuw.

Wanneer je je er op betrapt dat je aan andere dingen denkt, midden in gedachten verzeild bent geraakt, keer dan gewoon terug naar je ademhaling en begin opnieuw.

Oordeel niet: "ik heb het tellen verknald" keer terug naar je adem en begin opnieuw. Iedereen dwaalt af, verzeild in gedachten. Het is niet belangrijk of het wel of niet lukt, of hoe lang. Het doen van de oefening zelf is zinvol. Op den duur zul je merken (hoewel je ook terugvallen zult hebben) dat je steeds langer bij je adem kunt blijven en dat het steeds bevredigender wordt. Je zult merken dat zonder dat je daarvoor iets "doet" je vanzelf verder ontspant en je geest kalmer en rustiger wordt.

Mooi van deze oefening is dat je hem overal kunt doen. Op een moment dat je niets te doen hebt, in de trein of tijdens een lange verveldende vergadering.

Je kunt de oefening ook uitbreiden. Tellen tot 27 of 108. Of gebruik maken van een mala (die hoort 108 kralen te hebben). Een mala heeft als voordeel dat je beter bij de les wordt gehouden.

Meer over meditatie

Up

Grijze balk

 Tibetaanse Yoga, Meditatie & Mindfulness

Cursus vanaf
woensdag 9 januari met Jan
Tijd: 19.30-21.15 u.

Meer informatie


Koningskaars 24 ● 5803 JC Venray ● 0478 587364 ● Jan.Houwen@dorje.nlMonique.Verschuuren@dorje.nl ● www.dorje.nl